tiistai 29. toukokuuta 2012

004: Ensimmäiset ratsastelut.

Mosse on jo hoidettaessakin niin hyvin kotiutunut ja osaa nauttia rapsutteluista ja harjailuista. Tänäänkin kun poikaa oikein kunnolla hierottiin kumisualla, ja varsinkin harjan tyvestä, niin tuntuipa hyvälle! Polle haukoitteli, narskutteli hampaita ja nuoli huuliansa, osoitti kaikin mahdollisin tavoin olevansa tyytyväinen.

Mutta, eli tänään minä siis ratsastin Mossea. Ennen satulaan nousua tein ne muutamat maasta käsin jutut, ensin kävelytin kentän ympäri kumpaankin suuntaan, tein muutamia ympyröitä ja pysähdyksiä, sivulle väistättämistä, ohjista myötäämistä satulaan päin... Kaikki nämä sujuivat hyvin, jotein eikun lets go ja satulaan! Mosse osaa seistä ihan hyvin paikallaan silloinkin, kun noustaan satulaan.

Ratsastaessa otin aluksi ihan vain käyntiä pitkin ohjin ympäri kenttää ja tein pääty-ympyröitä ja voltteja. Aikansa kun kävelimme, niin sitten aloin lämmittelemään Mossea ravissa. Ihan aluksi tehtiin paljon perusjuttuja, kun yhteistä säveltä ja tuntumaa nyt haetaan! Pysähdyksiäkin tehtiin, ja sitten ihan vain näitä asetuksia, taivutuksia jne...
   Tämän tunnin tavoitteena oli saada perusasiat rullaamaan, mutta päätinpä kuitenkin kokeilla vähän pohkeenväistöä. No, nekin sujuivat ihan joten kuten, kuitenkin vailla hiomista.
   Aluksi päätin vain laukata ihan normaalisti pääty-ympyröillä ja uralla, ja asettaa ja taivuttaa hyvin kaarteissa ja kulmissa. Ja sujuihan tämä laukkaaminenkin ihan hyvin. Sitten äitini ehdotti, että hei, kokeileppas vähän vaihtoja sillä Mossella! No, tietysti minä päätin kokeilla, vaikka en ikinä ole kunnolla käytännössä tehnytkään niitä. Toki olen opiskellut ja lukenut, miten laukanvaihto tehdään, ja entisenkin hevoseni kanssa sitä yritin harjoitella. Joskus se onnistui, toisinaan ei. Mutta Mosse! Mosse on niin taituri, että vaikka minä ensin sähläsin vaikka mitä, niin lopulta taisin tajuta, miten ne avut oikein annetaan, niin Mossehan se siitä vaihtoi laukan yks kaks vaan. Eli kiitokset Mosselle, joka taisi minua opettaa jo heti ensi kerralla, miten laukanvaihdot tehdään!

Niin ja näiden kuvien kuvaajana toimi äitini! Otti hän meistä myös videopätkiäkin, mutta kameran akku ei suostunut yhteistyöhön oikein tällä kertaa...


























Mosse on oikein mukava ratsastettava hevonen, herkkä suusta, herkkä kyljistä, eli tottelee apuja juuri sopivalla herkkyystaajuudella, eli ei ole kuuma, ja saa ihan reippaastikin käskeä eteen päin. Minä pidän juuri tämänlaisista hevosista, sopivat hyvin minunlaiselle ratsastajalle, joka on tottunut ratsastamaan herkällä kädellä. Mossen työmotivaatio on kyllä ihan huippu! Tekee niin mielellään ja nöyrästi hommia.



















































Tosiaankin Mosse on semmoinen kiiltävä karvainen poika, kuten kuvasta näkyy. Auringossa näyttää tosi kivalta!

Niin ja jos joku tosiaan ihmettelee, että miksi minulla on turvaliivi päällä kouluratsastuksessa, niin siihen minä sanon, että vaikka kuinka tuttu tai turvallinen heppa olisi kyseessä, on se, kuten Mossekin, iso ja vahva, ja varsinkin vieraassa paikassa ei koskaan voi täysin tietää miten hevonen käyttäytyy. Mutta Mosse käyttäytyy oikein hyvin! Eikä turvaliivistä koskaan mitään haittaakaan ole, suojanahan se vain on...

PS. En sitten tosiaankaan tajua, miten nämä blogin kirjoitusaikani ovat ihan ihmeellisiä. Kuten tässäkin: Lähettänyt riikkapallo klo 9.29. Joo, kello ei ole tosiaankaan tuota aikaa nyt tällä hetkellä. Mutta ei kai siitä mitään haittaa ole, kunhan vain mainitsin teille siitäkin, niin ei tarvitse ihmetellä.

5 kommenttia:

  1. Ja kellonaika vaihtui taas oudosti...

    VastaaPoista
  2. Kyllä on kivan olonen heppa, onnea! Teistä tulee vielä huippuhyviä :)

    VastaaPoista
  3. Itsellä on maailman kilteimpiin kuuluva puskapolle, mutta silti käytän turvaliiviä. Hienosti on Mossen taival lähtenyt käyntiin. Jään seuraamaan blogiasi.. :) Olen siis Villen entisiä työkavereita ja myyjäperheen kanssa tutuksi tullut sitä kautta ja näin hevostelun merkeissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, hienoa! :) Mukavaa kun pidät blogistani.

      Poista
  4. Laita blogisi asetuksista aikavyöhyke oikein niin asia korjautuu.Niin ja turvaliivi on pelastanut mut pahalta vammalta kun putosin terävään kantoon,ei mennyt läpi liivistä mutta mustelma tuli.

    VastaaPoista

Lähetähän terveisesi alla olevaan kommenttiosioon!