tiistai 12. kesäkuuta 2012

013: Toivepostaus; Tallin esittely


Toiveidenne mukaan nyt tein tämän postauksen, missä esittelen pienen kotitallimme. Ylhäällä olevassa kuvassa te näette vanhan navetan/ladon, josta olemme rempanneet tallia. Oikeastaan emme ole rakentaneet muuta kuin ladon puolelle (eli kuvassa vasemmalla puolella, missä EI ole tiiliseinää, vaan se missä alkaa punaiset laudat) pihaton ja sen varsinaisen hirsitallin. Vanha navetta muuttui heinäladoksi sekä entisestä karjakeittiöstä tuli varustehuone.

Meillä ei ole koskaan ollut lehmiä tai muuta vastaavaa karjataloutta, nämä kaikki ovat entisten asukkaiden ja tilan omistajien aikaan saamia rakennuksia. Vaikka tämäkin navetta on jo vanha ja kuitenkin vähän ränsistynyt, on se silti ihmeen hyvässä kunnossa.

TALLI: Esittelyn voisin aloittaa itse pääasiasta, tallista. Talli on melko pieni, johon kuuluu yksi karsina sekä hoitovälikkö. Karsinan koko on 3m x4m, hoitovälikkö taisi olla 4m x 4m. Eli yhden hevosen tallista on kyse, mutta tuossa samassa tallissa on asunut kaksikin hevosta samaan aikaan, koska hoitovälikön pystyy laittamaan karsinaksi oikein helposti.


Tässä on näkymä karsinasta ulkoapäin otettuna. Talli on siis tehty ihan oikeista hirsistä. Karsinaelementti on tehty itse puusta. Karsinan tahdoin maalata juurikin tällä värillä, mitä kutsutaan kirsikaksi, koska tallia tehdessämme entiselle hevosellemme Aatulle, halusin, että talli on sopivasti samaa sävyä Aatun kanssa. Ja sama sävy sopii nytkin, punarautiaana on meidän hevosemme pysyneet. :D

Tässä vielä kuva karsinasta päin otettuna.


Tässä on nyt tämä hoitovälikkö, jossa hevostamme hoidamme. Kuten kuvasta näkyy, tilassa on myös kaikki nämä oleellisimmat tavarat, mitä hevonen tarvitsee melkein jokapäiväisesti. Kuten harjapakki, satula, suitset, hyttysmyrkyt ja haavan puhdistusaineet... Säilytän tässä myös omia ratsastustavaroitani, kuten raipat, kypärän yms. Loput tavarat, jotka eivät ole niin ajankohtaisia, löytyy varsutehuoneesta.


Tämmöisiä hienoja, pieniä ja mitättömiä yksityiskohtiakin löytyy. Kuvassa musta raudasta valmistettu naulakko, mitä käytetään milloin mihinkin.



Ja täytyyhän Mossella nyt oma karsinakylttikin olla!


RATSASTUSKENTTÄ / TARHA: Ratsastuskenttänämme toimii 20m x 40m kokoinen valaistu silttihiekkapohjainen kenttä. Kentällä on myös kouluradan peruskirjaimet. Kenttä toimii myös Mossen tarhana, hän saa ihan itte liikuskella hiekkakentältä laitumelle ja toisin päin. Kentältä on myös pääsy pihattoon siltaa pitkin.




Ja ainahan kentän edustalla täytyy penkki olla!


HOITOPAIKKA ULKONA: Ulkona meillä on ihan siinä kentän vieressä hoitopaikka, missä on varsinkin kesällä kiva hoitaa heppaa ulkosalla. Yksinkertaisesti vain tökätty pylväs maahan, jonka päälle rengas mihin hevonen kiinnitettään riimunnarulla.



PIHATTO: Pihatto on siis yhetydessä kentän kanssa, joka on hevosen käytettävissä niinkuin itse haluaa. Pihatto on reilun kokoinen, olisikohan ollut 5m x 4m? Kuvissa ei nyt ole kuivikkeita, vaikka niitä siellä käytämmekin. Kuivikkeina käytämme sekä karsinassa että pihatossa turpeen ja purun sekoitusta. Pihattoon hevonen pääsee kävelemällä loivaa siltaa pitkin.

Näkymä pihattoon ulkoapäin.


LAIDUN: Mossen laidun on suurikokoinen, vaikkei olekaan mitä ravinnerikkainta. Melko köyhää maaperää, mutta heinä kasvaa ja Mosse saa päivät pitkät laiduntaa siellä. Laidun ja tarha ovat yhteydessä toisiinsa, ja Mosse pääsee kulkemaan niiden välillä kujaa pitkin. 

Yhteensä, jos tarha/kenttä lasketaan laitumen kanssa mukaan, Mossella on elinpiirinään yli puolen hehtaarin alue tallottavanaan. :D

Tässä on tarhasta päin otettu kuva laitumelle. Huomaa kuja.


 Tässä sama kuja, mutta vain toisinpäin otettuna, eli laitumelta tarhaan päin.


Laitumen porttinäkymää.


VARUSTEHUONE: Varustehuone sijaitsee aivan eri päätä rakennusta, missä talli on. Kuten jo mainitsin, varustehuoneessa säilytämme useimmat tavarat niistä, mitkä ei ole hevosella käytössä juuri sillä hetkellä. Kuten ylimääräiset loimet, huovat, pintelit, suojat, tököttipullot yms... Lisäksi säilytämme varustehuoneessa hevosen rehut ja siellä on myös vesipiste.

Tämä huone on melko pieni muutenkin, ja hurjalta näyttää varsinkin nyt, kun sinne on täyteen ahdattu kahden hevosen kaikki tavarat, joita on paljon! Hyvin siellä silti mahtuu liikkumaan. Tätä varustehuonetta me emme ole kunnostaneet lainkaan, vaan tämä on ollut käytössä ihan ennen hevostakin, joka nyt vain muutettiin varusteiden säilytystilaksi, kun ei muutakaan paikkaa kaikelle tälle romumäärälle ollut! :D




Toivottavasti nyt ymmärrätte kuvista ja kertomistani asioista talli systeemimme. En ota vastuuta kuvien puutteellisuudesta, koska en ole mikään maisema/rakennus kuvaaja! :D


14 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus!

    Kauanko toi mosse on ollu teillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Mosse on ollut meidän omistuksessamme sekä saapui meille kotiin 26.5. :)

      Poista
  2. Asuuko Mosse yksin teillä? Ettei teillä ole muita hevosia? En tiiä mitä mult on jääny välistä, mut mul ei oo mitää tietoo siitä :D Vaikka oon lukenu tätä blogia melkee perustamisesta asti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ihan oikeassa olet, Mosse asuu tällä hetkellä meillä yksin. Mutta sitäkin enemmän me ihmiset puuhaamme sen kanssa kaikkea päivittäin.

      Ei ole tarkoituksena pitää Mossea koko loppuikäänsä yksin, eiköhän me sille poni kaveriksi laiteta kunhan raha-asioita saadaan kuntoon, mikä on hyvin yleistä hevosihmisille. :D

      Poista
    2. Eihän heppa yksin elämiseen kuole! Pakko oli kysyä, kun jäi häiritsemään.. :D Mtta onhan se kiva jos joskus Mossekin saa kaverin :) Kyllähän sen sitten huomaa hepon käytöksestä jos se ei viihdy.

      Itsekin tiedän shettiksen, joka asui suokin kanssa samalla tallilla, mutta ei tullut toimeen muitten hevosten kanssa. Oli paljon pirteämpi ja tyytyväisempi saadessaan tarhata yksin, vaikkei ponin kanssa toihuttukaan kuin pari kertaa viikossa. Ponille kokeiltii useita shettis kavereita, mutta kenestäkään ei tykännyt. Heidän omasta suokistakaan ei pitänyt, ei antanut tulla lähelle. Ihmisille oli tosin oikein kiltti. :) Että jotkut on yksin eläjiä! :D

      Poista
    3. Joo, minäkin tiedän yhden tai parin sellaisen hevosen, jota ei toinen hevosseura kiinnosta yhtään! :D
      Onneksi Mosse on tuohon hevosseurattomaan elämään suhtautunut hyvin, ei sen käytöksestä huomais, että stressais yksin olosta. Kun ei Mossekaan ole varsinaisesti kenenkään hepan kaa samassa tarhassa viettänyt aikaa, tarhanaapureita sillä on ollut ja karsinassa vierustovereita.
      Silti Mosse tykkää muista hevosista, niin oishan se mukavaa saada sille kaverikin. :D

      Poista
  3. Tosi kiva postaus! Teillä näyttää olevan tosi siistit ja mukavat tilat! Uskon että Mossella on hyvä olla! :)

    VastaaPoista
  4. Tosi kiva postaus ja hieno talli ja muut tilat(:

    VastaaPoista
  5. Tosi hienot tilat teillä! :D
    voisit tehä jonku postauksen esim siitä miten oot kehittyny ratsastajana, millä talleilla oot ratsastanu ym ;)

    VastaaPoista
  6. Minkä kokoinen tuo pihatto on? Viettääkö Mosse paljon aikaa siellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihatto taitaa olla sen 5m x 4m. Ja kyllä Mosse vietti siellä yhteen vaiheeseen aikaa, kun sinne veimme heinää jota se sai mussuttaa. Nyt kun laitoimme matot siihen oven eteen, ei se enää siellä kuljekaan, pitäisi treenata enemmän. :D Ei Mosse loppujen lopuksi pihattoa juurikaan käytä, se kun ei ole pihattohevonen ennen ollut eikä ymmärrä sen mukavuuksia olla kastumatta kesällä ja syksyllä. :)

      Poista
  7. Hei ! teillähän näyttä tilat olevan mainiot ! Me alamme kesällä tekeen kans vähän saman tyylistä pien hevos tallia (: todella kiva plogi varsinkin kun meidän tallin teko on jo lähellä !(:Ruukaatteko viedä hepan aina aamulla pihalle ja illalla/päivällä sisälle?

    VastaaPoista
  8. Hieno talli teillä! Mistä nuo karsinan kalterit on tehty?

    VastaaPoista

Lähetähän terveisesi alla olevaan kommenttiosioon!