tiistai 23. heinäkuuta 2013

195: Valmennustunti kankein kanssa.

Tänään meillä oli siis valmennukset Mossen kanssa täällä ihan kotosalla, kun valmentaja tuli tänne Kuusamoon käymään muutamalla tallilla. Maijun valmennukset ovat olleet aina kaksipäiväisiä, ainakin ne, missä minä olen ollut osallisena, joten huomennakin on vielä yksi valmennustunti. Meidän tuntimme alun ajankohdaksi oli kaavailtu kello 12:00. Noin yhdentoissa maissa lähdin hakemaan Mossen laitumelta talliin harjattavaksi ja kuntoon laitettavaksi. Eritoten harjasin Mossen häntäjouhet kunnolla läpi, ja kylläpä niistä tuli sileät ja hienot! :) Hoidin Mossen rauhassa kuntoon ja satuloin sen. Sitten lähdettiin kentälle päin, suitset jätin vielä laittamatta, koska suunnitelmissa oli lämmitellä Mossea juoksuttamalla askellajit läpi ennen varsinaista tuntia. Siihen jäi sopivasti aikaa ennen valmentajan saapumista. Liinasin siis Mossen sopivasti kumpaankin suuntaan. Sen jälkeen taluttelin Mossea hetken kentällä. Vähäksi aikaa kuitenkin pysähdyimme nauttimaan auringonpaisteesta ja kesälämmöstä ja siinä vaiheessa näytti siltä, että Mosse nukahti aivan totaalisesti. :D

Pian Maiju saapuikin ja sitten puimme yhdessä Mosselle suitset ja kankikuolaimet päähän. Vaikka Mosse vaikutti niin uneliaalta ja vain hetki sitten liinatessa sillä kyllä oli sopivasti vauhtia, niin kyllä se sitten melko pian selkään nousun jälkeen taas reipastui ja piristyi, kun alettiin ratsastamaan. Ihan hyvä vain, kun Mosse oli rento ja rauhallinen, niin pystyin keskittymään uuteen asiaan kunnolla. Vaikka olenhan minä muutaman kerran kangilla ratsastanutkin Mossella, mutta tämä oli ensimmäinen kerta opetuksen kanssa. Ne pari aikaisempaa kertaa ovat olleet vain kokeilua, joten uudeksi asiaksi tätä voi hyvinkin sanoa, johon kannattaa rauhassa tutustua ja opetella. Alkutunnista teimme vähän aikaa käyntiä ja Maijun koko ajan minua opastaessa haettiin tuntumaa kankikuolaimilla ratsastamiseen. Käynnin lisäksi aloimme melko pian ravaamaan ja aluksi vain aseteltiin ja taivuteltiin Mossea kahdeksikkolla ja ympyrällä. Jossain vaiheessa alettiin myös hakemaan hevosesta niitä vaihdenappuloita sekä vähän sitä kokoamista. Tulimme myös loivaa kiemura uraa ravaten. 


Laukkatyöskentelykin sujui oikein hyvin. Laukassa harjoittelimme ensin ihan suoraa uraa pitkin ja myöhemmin tulimme samaa loivaa kiemurauraa, kuin ravissa. Välillä teimme suunnan vaihdoksen laukassa lävistäjää pitkin ja sinne sitten teimme myös vaihdot. Mossella oli koko tunnin ajan oikein mukava ratsastaa. Vaikka suussa oli ne "järeämmät" kuolaimet, joilla saa helposti kokemattoman ratsastajan käsien paineesta hevosen suustaan painavaksi ja jopa vastustelemaan, minulla ei tätä ongelmaa ollut. Olen aina ollut hyvin herkkäkätinen ratsastaja, kuitenkaan olematta löysä. Joten, siksi olin myös tänäänkin melko luottavainen siihen, miten Mossen kanssa sujuisi. Kertaakaan koko tunnin aikana ei pollen pää tuntunut raskaalta omalle kädelle. :) Ja sitähän sitä ratsastuksessa vaaditaan, herkkyyttä. Muistan, kun muutama kaverini on ratsastanut Mossella, ja he ovat sanoneet Mossen olevan välillä raskas edestä, mutta minulla ei ole tätä ongelmaa oikeastaan koskaan ollutkaan.

Kaiken kaikkiaan kangeilla ratsastamisessa ei mitään kummempaa ole. Tietenkään en vielä osaa, eikä minun missään nimessä tarvitsekaan heti osata, ratsastaa kangeilla täydellisessä muodossa ja peräänannossa. Sillä tänäänkin Mosse kulki hieman liian pitkässä muodossa ja välillä jopa luotiviivan alla, mutta kaiken oppii vain aikanaan. Minä en keskity vielä tässä vaiheessa siihen, että hevosen täytyy näyttää just eikä melkein kulkevan täydellisessä asennossa. Sehän se ihanne on, mutta vasta harjoittelun alussa se ei ole pääasia. Nyt haettiin hyvää tuntumaa tähän hommaan, ja hyvinhän se sujui! Huomenna jatketaan ja myös huomiseksi laitamme Mosselle kanget suuhun. :) Maiju keksii myös huomiselle jotain muuta tehtävää, tänään oli vain tälläinen tutustumiskerta, että Maijukin näki, miten Mossen kanssa sujui näillä kuolaimilla. Jatkossa saatan alkaa useamminkin ratsastamaan niillä, mutta korkeintaan vain kerran viikossa. Sillä tässä vaiheessa se on sopiva määrä myös Maijun mielestä, etten minä vain vahingossakaan turruttaisi Mossea kankien kanssa.

Maiju kehui Mossea edelleen lihaksikkaaksi ja hyvänkuntoiseksi hevoseksi. Ja kun kuitenkin sain Mossen kankien kanssa liikkumaan paremmin takaapäin, sanoi hän myös, että nyt hän näki ensimmäistä kertaa Mossen käyttävän noita ja noita selkälihaksia yms yms. :D Kyllähän minäkin sen eron tunsin, kangissa on sen verran tehoa jo pelkästään sillä, että ne laitetaan suuhun ja jopa minä sain ratsastettua hevosella ihan erillä tavalla takapäätäkin. Mossekin piristyi ja ryhdistyi niin kivan näköiseksi ja välillä tuli hienon näköistä pätkää, että Maijukin sanoi jotenkin näin: "Voi että haluttais lähteä koulukisoihin tuota katsellessa!"  Loppuun lisään vielä tämän päiväiset kuvat, jotka äitini otti. Lisäksi äiti kuvasi myös kivoja pätkiä videolle, joista varmaan myöhemmin teen jonkinmoisen muutaman pätkän koosteen ja lataan YouTubeen. Mutta en tänä iltana. ;)








Tää kuva on niin hauska, Mosse näyttää niin muhkulta joka paikasta päästään lähtien. :D

Hieno Mosse. <3



Tuo häntä on niin huvittavan näköinen, kunnon arabilippu. :D Kameran sarjakuvasta selvisi, että se vain huiskautti häntäänsä.

Sitten loppuverryttelyä ravissa.



Kyllähän Mossella hikikin tuli. Tänään oli aivan ihana, aurinkoinen ja lämmin päivä pitkästä aikaa! Onneksi vielä tuli nämä ihanat kesälämmöt ja aurinkoiset päivät. <3 Tunnin loputtua talutin Mossea vähän aikaa kentällä, jonka jälkeen se vietiin suihkutettavaksi kaikki hiet pois haalealla vedellä. Sen jälkeen Mosse vietiin laitumelle, ja siellähän se sitten alkoi piehtaroimaan. (Taktisesti hiekkakentän portti oli ummessa, hehheh.) No ei vaan, se kenttä kun käytiin eilen lanaamassa ja nyt pidämme portin sen takia kiinni, ettei se talloisi uraa heti siihen nyt sen aikaa, kunnes valmennukset ovat ohi. 

Piehtaroimassa. En ehtinyt juosta tarpeeksi lähelle kameran kanssa, joten siks aitalangatkin kuvassa.

Voi että se on niin luttana. <3
Yksi kissoistammekin tuli pihalle sen jälkeen, kun polle vietiin laitumelle. Mustavalkoinen maatiaskissa Monti-herra tuli nauttimaan kesäilmasta ja kieriskeli ihan onnessaan hiekalla. Ne kaksi muuta kissan rääpälettä pääsi vasta illemmalla ulkoilemaan, ne kun on sellaisia toheloita, jotka eivät osaa olla kuin normaalit kissat ulkona. :D Rotukissojahan ne ovat, Ocicatteja, joita ei pysty pitämään kuin valvonnassa ulkona. Ne juoksee puuta pahkaa mihin sattuu, joten niitä pitää oikeasti valvoa silmä tarkkana, etteivät ne lähde minnekään livohkaan. Niin kuin kerran Kukka juoksi suoraan tielle... Nämä kaksi kissaa, Elvis ja Kukka, eivät osaa varoa lainkaan vaaroja, vaan juoksevat täysiä pihalla ja tutkivat ympäristöä kuin varomattomat pennut. Ihaniahan ne ovat ja nekin nauttivat täysillä ihanista ulkoiluhetkistään!

Monti. <3


Siellä se lillersi hietikolla.

4 kommenttia:

  1. Mosse on niin mahtava :)! Ja ihana toi kissa :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mosse on hieno hevonen! <3 Ja kissakin on maailman parhain.

      Poista
  2. Kylläpä teidän meno näyttää hienolta! :) Ja ei uskoisi, että olet vain muutaman kerran kokeillut kankia Mossen kanssa, kuvista näyttää, että olisit ratsastanut kangilla jo paljon, wau. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinkö tosiaan? :D Noh, kiitos paljon ihanasta kommentista! :)

      Poista

Lähetähän terveisesi alla olevaan kommenttiosioon!