keskiviikko 18. syyskuuta 2013

214: Muutaman päivän kuulumiset

Alkuun voisin kertoa heti sen, miten sunnuntaina aloitimme Mossen kanssa taas liikuttamisen. Lähdinkin suunnitelmien mukaan kävelemään maastoon ja nimen omaan pelkästään kävelemään. Ilma oli jälleen kerran tajuttoman hieno, aurinko paistoi ja lämpöä oli yli kuudentoista asteen. Vaikea käsittää, että syyskuun puolessa välissä on ollut näin hyvät säät! Maaston alkuvaiheessa jäimme tutkailemaan mielenkiinnolla porolaumaa, joka on asunut alkukesästä asti näillä seuduilla. Siellä se valkoinen ja niin kaunis sarvipääkin oli ja tutkaili samalla mitalla takaisin, mitä me Mossen kanssa sitä. Mosse tykkäsi vain seistä ja katsella, kun porotokka touhusi vajaan parinkymmenen metrin päässä. :D Pian jatkoimme matkaa tarpeeksi kauan seisomisen jälkeen. Kävimme siis kävelemässä alusta loppuun sen saman, tutun, ja aikaisemman reitin, mitä ollaan jo niin monesti menty. (Varmaan tiedätte, mitä tarkoitan.) 

Mosse ei heti aluksi kävellyt mitä rennommin, vaan kuulosteli metsään korvat hörössä. Hieman ennen puolta väliä matkaa Mosse alkoikin sitten kävelemään ihanan reippaasti, jolloin omat vatsalihakset sekä olkapää/hartialihakset joutuivat koville! Loppumatka käveltiinkin aivan löysin ohjin. Mosse pääsi venyttämään kaulaansa ja samalla kaikkia lihaksiaan ja vieläpä kävelikin niin reippaasti, jolloin kävelylenkki teki varmasti hyvää. Ja mukavaakin siellä oli, kun rentona mennä puksutettiin metsätietä eteen päin. :)

Maanantaina Mossella oli kengitys. Kavioiden vuolun jälkeen päätimme laittaa vielä normaalit kesäkengät jalkaan, sillä hokkikengät laitetaan vasta sitten, kun oikeasti tarve vaatii. Nyt on ollut niin hyvät kelit ja toivottavasti on vielä pitkäänkin, niin saa vielä loppusyksyn/alkutalven harrastaa Mossen kanssa kunnolla, ennen kuin maat jäätyy ja sen seurauksena joudutaan olla ratsastamatta kentän vuoksi. Silloin liikutusvaihtoehtoina taitaa ollakin vain maastopolut! :D Mutta nyt on taas Mossella oikein sievät ja hienot kaviot, joilla sitten passaakin juoksennella kevyesti jalkoja nostellen. Nimittäin tänään Mosse innostui juoksemaan laitumella. Vähän väliähän se aina saa pieniä hepulikohtauksia, mutta tällä kertaa Mosse oikeasti juoksi pidemmän aikaa, varmaan yli puolet pidempään mitä tavallisesti. Mossen kunto on varmaankin kohonnut, kun ollaan maastossakin käyty välillä laukkailemassa kesän mittaa... ;) Tällä kertaa ehdin ottaa kamerankin mukaan ja kuvata videolle sen spurttailut. Hitsit, miten suloiselta se näytti ja se vieläpä hirnuikin useaan otteeseen juostessa!

Jo vanhempi hyppykuva, mutta yksi isoimmista esteistä. mitä Mossen kanssa ollaan hypätty! 90 cm okseri. :) Ja koulusatulan kanssa, tuolloin kun emme vielä omistaneet estepenkkiä... :D
Eilen eli tiistaina kuitenkin ratsastin Mossen kentällä. Ennen kuin lähdin ratsastamaan, olin kantanut sinne viisi puomia sekä kavalettipalikat. Alkutunnista lämmittelyjen jälkeen en kuitenkaan heti alkanut tulemaan puomeja, vaan keskityin ihan kouluratsastukseen. Harjoittelimme pohkeenväistöjä ensin käynnissä, jotka onnistuivat mielestäni hyvin. Hevonen pysyi suorana ja otti hyvät ristiaskeleet sekä etu- että takajaloilla. Samalla keskityin erityisesti omaan istuntaani, oman katseeni suuntaan ja apujen käyttööni ja ainakin omasta mielestäni tunsin kaikissa niissä kokevani parannusta entiseen. Pian tulimme väistöjä ravissakin, ja vaikkeivat ne heti onnistuneet yhtä hyvin kuin käynnissä, muutaman toiston jälkeen tultiin todella hyviä pätkiä, että olin aivan ihmeissäni! Hyvä minä, hyvä Mosse! :)

Pohkeenväistöharjoittelujen jälkeen aloinkin ratsastamaan ravissa viittä puomia suoralla uralla, joiden välinä oli 1,5 metriä. Tämän välin olen omaksunut Mossen raviaskeleille sopivaksi. Tein sellaista, melko sykettä nostavaa harjoitusta, missä tultiin reippaassa ravitempossa puomit, puomien jälkeen laukannosto, laukassa pääty-ympyrä ja ympyrän jälkeen uralle, jonka puolessa välissä siirtyminen takaisin raviin jonka jälkeen tultiin taas puomit. Seuraavaksi puomien jälkeen nostin laukan, mutta nyt tultiinkin keskihalkaisijalle laukanvaihdon kera ja suunta vaihtui ja sama harjoitus siihenkin kierrokseen. Jossain vaiheessa puomit korotettiin kavaleteiksi, jotta Mosse nostelisi vielä vähän korkeammalle jalkojaan. Tämä harjoitus oli mielestäni oikein tehokas ja hyvä, siinä tapahtui useampi eri asia ja varsinkin tämä treeni oli kunnon kannalta hyvä, Mossehan ihan puuhkutti ja sen syke nousi.

Lopputunnista Mossen hengähtämisen jälkeen hyppäsimme muutaman kerran esteen, mikä rakennettiin kavaleteista. Ensin este oli ristikko, joka hypättiin kumpaankin suuntaan muutaman kerran. Ristikon jälkeen este korotettiin pieneksi pystyksi, joka oli korkeudeltaan 70 cm:n luokkaa. Senkin hyppäsimme muutamaan otteeseen kumpaankin suuntaan. Minulla oli vain koulusatula alla, mutta ei siitä haittaakaan ollut! :D Onhan tuota tullut jo ennenkin tuolla satulalla hypittyä, joten ei se haitannut meidän menoamme. Lopuksi otettiin enää loppuravit  ja loppukäynneiksi tulin alas satulasta, joka riisuttiin sitten pois ja talutin Mossen kentällä loppukäynneiksi. Tallissa juottamisen ja pienen mutkan käymisen jälkeen letkutimme Mossen jalat kylmällä vedellä viilennykseksi, jonka jälkeen poni pääsikin jo pihattokarsinaan yöpymään, kun kellokin oli jo sen verran.

Huomiseksi onkin sitten luvassa jotain ihan muuta, josta kyllä kerron sitten! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetähän terveisesi alla olevaan kommenttiosioon!