torstai 22. elokuuta 2013

206: Kouluratsastus treenejä + suunnitelmat muuttuivat.

Ihan heti alkuun voin sanoa, että tänä viikonloppuna sunnuntaille tarkoitetut koulukisat on peruttu. Syyksi olen ainakin itse käsittänyt sen, kun osallistujamäärä on alunperinkin ollut pienenlainen ja alkuperäinen tuomarikin vaihtui toiseksi, ja nyt hänkään ei päädy tuomaroimaan. Voisiko olla, että kun osallistujia on vähän, eivät kaikki viitsi edes tulla tuomareiksi? Joten, kai kisoihin ei ole nyt tuomaria löytynyt, jonka vuoksi peruttiin. Kuitenkin sain tiedon, että kisoja siirrettäisiin sitten ensi kuulle. Eiköhän me silloin joka tapauksessa aiota Mossen kanssa osallistua kisoihin sitten, vaikka nyt harmittaa suuresti. Päästiin. tai ainakin minä pääsin jo kunnon kisavireeseenkin ihan mielentasolla. Mutta eihän elämälle mitään mahda, nyt kävi näin ja vaikka fiilikset vähän latistuivatkin, toivotaan, että ensi kerralla onnistuisi. :)

Kaksi edellistä päivää eli tiistaina ja keskiviikkona meillä oli Mossen kanssa oikein mukavat koulutreenit. Tiistaina laitoin Mossen suuhun enemmän rautaa ja omiin käsiini useammat ohjat. Kyseessähän on silloin kankikuolaimet. :) Tunti sujui oikein hyvin, Mosse muuttui reippaammaksi ja kantoi päätäänsäkin paremmin. Sain haettua Mossesta vähän enemmän liikettä ja herkkyyttä. Mosselle tuli treenin ohessa ihan hikikin, joten ainakin tehtiin hyvin töitä! Harjoittelimme muun muassa pohkeenväistöjä ravissa sekä käynnissä, muutaman sulkupätkänkin tulin. Tiistain treenin jälkeen treenit jatkuivat myös eilenkin, eli keskiviikkona. Eilen ratsastin ihan normaaleilla kolmipala-kuolaimilla ilman kankia, mutta samallailla tuli Mosselle pienoinen hiki eilisenkin ratsastelun jälkeen. Eilen harjoittelimme erityisesti kulmien ratsastamista.


Kulmien ratsastamisen harjoittelun aloitimme ratsastamalla suurta neliötä keskellä kenttää. Joka "kulmassa" tehtiin selkeät kääntävät avut, mutta sitä ennen hevonen pysäytettiin kerran. Käännettiin taivutuksen ja asetuksen kera ja samalla eteen päin. Taas pysähdys ja sama käännös uudestaan jonka jälkeen jatkettiin taas eteen päin. Tällä harjoituksella hevonen keskittyi kunnolla jokaiseen kääntävään apuun ja alkoipa takajalatkin kuin ihmeen kaupalla menemään rungon alle käännöksissä. Neliöharjoittelua teimme ensin käynnissä, sitten ravissa, tosin ilman pysähdyksiä. Mutta siinäkin huomasi eron heti ja selkeästi, miten paljon paremmin Mosse kulki. Sain Mossen ratsastettua kulmiinkin paljon paremmassa kaaressa ja samalla opin itsekin paljon uutta. Samasta oli myös paljon hyötyä laukassa, kun ratsastimme keskiympyrää. Siinä Mosse laukkasi niin hienosti ympyrällä ja keskittyi jokaiseen apuun. Harjoittelimme myös pysähdyksiä ja liikkeelle lähtöä. Pysäytin Mossen joko käynnistä tai ravista. Heti pysähdyksessä myötäsin kädet eteen päin, jolloin kaikki paine katosi kuolaimelta. Ohjat olivat löysällä vielä silloinkin, kun lähdettiin takaisin eteen päin ja vasta liikkeelle lähdön jälkeen ohjat otettiin takaisin itselle.

Yksinkertainen asia; myötäys, joka vaikuttaa hevoseen niin suurella tavalla. Tämä harjoitus opetti ehkä enemmänkin minulle kuin hevoselle, kuinka suuri etu myötäyksestä on. Hevonen tajusi heti, mistä on kysymys, mutta tällä kertaa ratsastajakin oivalsi kympillä. Harjoituksen tarkoituksena on kuitenkin opettaa hevosta siinä määrin, että se kantaa päänsä myös pysähdyksen jälkeen. Kun ohjat löysättiin ja käskettiinkin liikkeelle, ei hevonen voinut enää tukeutua kuolaimeen vaan joutui kantamaan päänsä ja ponkaisemalla takapäällään eteen päin. Ja näin kävikin, hitsit miten mahtava tunne oli tuntea, miten hevonen lähti liikkeelle niin energisesti ja ylämäkeen! :D Kyra Kyrklund on sitten mahtava ihminen, ei uskoisi, että kirjasta lukemalla oppisi noin paljon ahaa-elämyksiä. Kannattaa kyllä opiskella ratsastusta kirjasta lukemallakin, täällä korvessa kun asutaan ja niin paljon itseksemme menemme, että kaikesta avusta on hyötyä. :)

Tänään Mossella oli vapaapäivä ja saas nähdä, mitä huomenna keksitään. Tuskin enää mitään koulutreenejä, vaan välillä puomitreeniä, maastoilua tai juoksutusta. Koulurataakin me tietysti Mossen kanssa alkuviikosta harjoittelimme joka ratsastuksen yhteydessä, ja vaikka kisat peruuntuivatkin, nythän meillä on ensi kuulle aikaa tehdä paljon hienosäätöä. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetähän terveisesi alla olevaan kommenttiosioon!