perjantai 17. elokuuta 2012

055: Arkeni hevosen omistajana

Sain eräältä lukijaltani mielestäni oikein mukavan idean, kertoa arjestani hevosen omistajana. :)

klo 06:45. Aamuherätys. Suoraan sängystä ylös, puen yleensä vain tuulihousut ja takin yöpuvun päälle... Aamuhommat alkavat yleensä tässä järjestyksessä: Ensin menen hakemaan hevosen karsinasta, puen riimun päähän ja talutan sen kiinni hoitovälikköön. Harjaan hevosen joka aamu, varsinkin kaiken näkyvän lian, kuten purut ja kuivikkeet pois hevosesta. Putsaan kaviot. Näin kesäisin ja nyt vielä syksyisinkin saatan myrkyttää Mossen ötököiden varalta. Loimitus sään mukaan. Tämän jälkeen vien hevosen ulos, jonka jälkeen viedään Mosselle vesisanko laitumelle ja kuivaa heinää verkossa tarhan puolelle. Sitten pestään ruokakippo ja vesisanko, mitkä Mossella on ollut yön karsinassa. Äiti on yleensä kaverina aamutallissa. Aamutallissa menee 15-30 min, riippuen vähän.

Tämän jälkeen tulen sisälle ja syön todennäköisesti aamupalaa ja istahdan hetkeksi television ääreen. Ja kissatkin pitää hoitaa, johon kuuluu ruokkiminen ja hiekkalaatikon siivous. Näiden hommien jälkeen vaihdan kouluvaatteet ylle ja laittaudun muutenkin kouluun.

klo 08:00. Vien Mosselle aamukaurat/myslit.

klo 08:15. Nousen koulukyydityksen taksin kyytiin ja matka koululle alkaa.

klo 09:00. Koulu alkaa tähän aikaan, vaikka itse koululle saavun jo aikaisemmin. Koulupäivä kestää siis iltapäivä kolmeen asti, aina, koska olen kuljetusoppilas. Eli joka päivä on samanlaisella aikataululla koulun puolesta, aamu yhdekältä alkaa, loppuu kello kolme iltapäivällä. Kyyti kotiin lähtee siis kolmelta.

klo 15:20. Olen tähän aikaan tai joskus sen jälkeen kotona, ensimmäiseksi vien Mosselle päiväkaurat/myslit. Tämän jälkeen menen sisälle, syön vähän välipalaa ja muuten vain istahdan joko teeveen tai tietokoneen ääreen. Joskus menen suoraan siivoamaan karsinan, mutta äiti siivoaa arkena nyt enemmänkin sen, kun tulee suunnilleen samoihin aikoihin töistä kotiin, mutta lomilla ja arkena siivoan itse.

klo 17:00.  Tähän aikaan lähden yleensä hoitamaan Mossen ratsastuskuntoon, eli harjaan Mossen hyvin läpikotaisin päästä kavioihin ja puhdistan kaviot. Varustan Mossen satulalla ja suitsilla, ellen joskus mene ilman satulaa tai jos Mossella on juoksutuspäivä liinassa. Varustamiseen menee ajasta riippuen 15-30, riippuu kuinka kauan Mossea siinä tallivälikössä hoidan. :D Tämän jälkeen talutan Mossen kentälle, nousen satulaan ja ratsastelen yleensä sen tunnin ajan. Tämän jälkeen hoidan Mossen varusteista pois ja poika jää vielä ulos siksi aikaa. 

klo 19:00. Ellei iltatallia ole jo aikaisemmin tehty, mennään me yleensä seitsemältä sitä tekemään, joskus puoli kahdeksalta. Sekin riippuu vähän. Mutta iltatalliin kuuluu vesien ja heinien laitto karsinaan, iltakaurojen/myslien sekä aamukaurojen/myslien tekeminen valmiiksi, laitumen vesisankon sekä aamuisen/päiväisen ruokakipon peseminen. Sitten vielä tarhan ja laitumen siivous paskasta pois, me kun ollaan aina otettu tavaksi siivota joka ilta laitumelta ja tarhasta kaikki kakkakikkareet pois. Helppoahan se on käydä vain sen päiväiset (=kyllä, olemme pitäneet laskua, kuinka paljon Mosse päivässä sontii, ja lukumäärä on 7 molemmin puolin) läjät ottamassa kottikärryyn. Tämän jälkeen haetaan Mosse talliin, jossa harjaan Mossen nopeasti mikäli se on hiekkainen. Kaviot putsaan ja harjaan puhtaiksi ja hoidan mahdolliset ötökänpuremat / haavat.

klo 20:00. Mossen iltakaurojen/myslien aika!

klo joku aika kello 20:00 ja 22:00 välillä: Teen läksyt ja syön yleensä vähän ruokaa, ellen ole sitä jo syönyt kello seitsemän paikkeilla.

klo 22:00. Käyn tarkistamassa Mossen vedet ja heinät, eli siis lisään sille yks-kaks sankollista vettä karsinaan, riippuen kuinka paljon se on juonut ja heiniä lisään, jos tarve vaatii. Tässä olisi päätekohta aina yhdelle päivälle hevosen hoidosta. :D

Eli tälläisellä aikataululla arkipäiväni sujuvat, lomat ja viikonloput ovat sitten ratsastelujen, karsinan siivouksen sun muiden tallihommien suhteen vapaampia, mutta aamuherätykset ja kaikki muut asiat pysyvät samana. Ja tietenkään aina ei kaikki suju täysin samanlailla, mutta tämä on se kaava mitä noudatetaan. :)



2 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus oli ! (:
    Teetköhän sä joskus nyt mahollisesti sen sellasen videopostauksen, missä eka höpöttelet jotain, hoidat Mossen, ratsastat sen jne ? c:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja kyllä, ajattelin, että jos huomenna jo kuvaisin videolle kaiken.. :)

      Poista

Lähetähän terveisesi alla olevaan kommenttiosioon!