tiistai 5. maaliskuuta 2013

158: Sunnuntain ratsastus, eilisen kengitys ja irtojuoksutus

Kannattaa lukea sitten koko postaus,  niin pääsette jyvälle tapahtumista!

Jos alottaisin sunnuntain ratsastamisesta. Se oli pitkästä aikaa parhaiten onnistunut ratsastuskerta!  Mosse tuntui taas omalta itseltään, tai siis sillä lailla, että Mosse toimi minunkin allani pitkästä aikaa hyvin. Menihän tässä melkein neljä viikkoa, kun Mosse aloitti minun testaamisen. Tosi asiassahan Mosse vain päätti alkaa koulimaan minusta ratsastajaa,  joka ratsastaa hevostaan oikein. ;) Mosse kulki siis paljon herkemmin eteen päin. Sain tehtyä Mossella temmon vaihteluita ja ravin lisäyksiäkin. Mosse kuunteli pohkeita ja ratsastus tuntui tosi kivalta! Laukannostoissakaan ei ollut ongelmia ja samalla laukkaamisetkin onnistuivat hyvin samallalailla temmon vaihteluita tehden. Sain Mossen menemään välillä reippaammin laukkaa ja välillä hitaammin. Laukanvaihtojakin tein, ja sain  peräti tehtyä kolme vaihtoa yhdelle lävistäjälle. Hitsit kuinka mukava ja ihana tunti se olikaan!

Eilen eli maanantaina Mosselle tuli kengittäjä kahden maissa. Hain Mossen talliin vähän aikaisemmin, että kaviot ehtisivät edes vähän sulaa ja lämmetä. Harjasin sen samalla läpikotaisin ja ennen sitä Mosse sai syödä päiväruokansa välikössä. Sitten kun kengittäjä saapui paikalle, niin sitten alettiinkin vain ottamaan kengät pois jaloista, vuolemaan ja raspaamaan  kaviot oikeaan muotoonsa ja leikkelemään uusia tilsakumeja samoihin hokkikenkiin sopivaksi. Hokitkaan eivät olleet kuluneet, joten niitäkään ei tarvinnut alkaa vaihtamaan. Kun kumit saatiin leikeltyä ja aseteltua, naulattiin kengät Mosselle takaisin jalkaan ja valmista tuli. Muutaman kerran Mosse vähän kokeili vetää jalkaa pois kesken kaiken, mutta Mossehan on siis mukava ja helppo kengitettävä. Aina sillä vain pitää vähän kokeilla joka asiassa, huom. nätisti kokeilla. :D



Mutta yksi pieni juttu kuitenkin tuli huomattua. Kengittäjä huomasi, että vasemman jalan etukavio oli kuuma. Ja niinhän se olikin. Mutta tätä kengityskertaa ennen kavio/ruununraja ei ole ollut kuuma, onneksi. Mutta joka tapauksessa kengittäjän mielestä kyseessä saattoi olla kaviokuume, joka johtuisi liian paljosta sokerista. Viime kesähän oli niin hankala kesä heinän tekemisen kannalta, joten vaikka meidänkin heinämme omistavat heinäanalyysit, niissäkin on aivan liikaa sokeria. Varmaan yli 20% liikaa, joka on merkittävää. Mutta pakkohan meillä nuo heinät oli ottaa, sillä muuten Mossella ei olisi heinää ollenkaan. Joten, heinän liiallinen sokeripitoisuus, Mossen lihavahko olemus ja ylipaino sekä aikaisemmat haluttomuudet liikkumaan ja nyt tämä kavion korkea lämpötila viittaa siis piilevään kaviokuumeeseen.

Miksi piilevään kaviokuumeeseen sitten? Koska Mosse ei ole oireillut mitenkään, se ei ole aristanut jalkaa, ei ole ontunut eikä seissyt hassusti. Kengityksessäkään ei ollut mitään ongelmia, eli jos kaviokuume olisi jo akuutissa vaiheessa, olisi se todennäköisesti kipeä. Mutta vaikkei nyt olekaan akuuttia vaihetta, on tämä hyvin lähellä sitä. Siksi jätimme heti pois Mosselta väkirehut ja aloimme liottamaan kaikki syötettävät heinät sille vedessä. Vedessä liottaminen vähentää heinän sokeriarvoja 30 %, eli onneksi nyt heinien sokeripitoisuus jää sen ansiosta vain 105 %, kuta kuinkin oikeaan määrään. Onneksi tämä asia havaittiin ajoissa, niin ehdimme puuttua asiaan ilman, että tämä pahemmaksi menisi!

Äiti soitti tänä aamuna eläinlääkärille. Eläinlääkäri oli kyllä sitä mieltä, että kaviokuumetta se ei ole yllämainituista syistä, koska Mosse on kuitenkin halukas liikkumaan nyt ja se on reipas ja eteen päin pyrkiväinen. Eilenkin kengityksen jälkeen kun irtojuoksutin sen, niin Mosse oikein inisi ja laukkasi täyttä ja heitti muutaman ilopukin! Mutta piilevää se voi hyvinkin olla, ja ompa onni, että jo näin alkuvaiheessa puututtiin tähän asiaan. Äiti hakee tänään kuitenkin jonkin antibiootti tulehduskipulääkkeeen (joo en muista, m itä se tarkalleen ottaen oli...) ja sitä annetaan sille kaiken varalta nyt. Mosse saa nyt kuitenkin parin päivän lepoakin, eli en pääse liikuttamaan sitä nyt vähään aikaan.


Onni vielä sekin, ettei kavio ollut enään kuuma eilen illallakaan eikä tänä aamunakaan. Eläinlääkäri oli myös sitä mieltä, kun Mossella on se yksi hokinpolkema siinä jalassa, jonka takia se tässä vähän aikaa sitten aikaisemminkin jo turvotti jalan vähän ja sieltä tuli pienesti mätää. No, saimme haavan parantumaan hyvälle mallille, kun laitoimme siihen aina yöksi ketjusiteen. Mutta toissa päivänä haava olikin ratkennut pienesti ja sieltä oli tullut vertakin. Joten eläinlääkäri oli sitä mieltä, että tämä saattaa olla myös osa syy ruununrajan/kavion kuumumiseen, että jos siellä onkin sitten vielä jokin pöpö ja tulehdustila. Emme voi tietää, siksi kaikki varotoimet otettiin heti käyttöön! :)

Tässä tuskin tulee sen suurempaa hätää olemaan, mutta nyt jatketaan heinien lioittamisella ja jos mahdollisuus löytää jostakin vähä sokerisempaa kuivaheinää, käydään me ne hakemassa heti. Mosse oli tänä aamuna ihan reppana, kun se ei saanutkaan aamukaurojansa. Se tökötti portilla vaikka kuinka kauan ja ihmetteli, että miksei hänelle tuotukaan mitään. Sitten se vain muka surullisen näköisenä meni takaisin heinäverkolle. Tulipas tästä pitkä postaus, mutten mitenkään olisi voinut tätä asiaa lyhyemmin ilmaista. Toivottavasti tilanne tuli selväksi, ja jos jäi kysyttävää, niin toki aina saa kysyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetähän terveisesi alla olevaan kommenttiosioon!