torstai 14. maaliskuuta 2013

161: Juoksutuspäivä

Tänään ennen kuin hain Mossea tarhasta ja tein tallihommia, mm. heinien laittoa sekä lantojen siivousta ulkoa, Mosse pomppi jo itsekseen pihalla. Se veti muutamat laukkaspurtit, heilutteli päätään ja heitti muutaman pukin. Minusta on kivaa katsoa, kun hevonen tykkää  juosta ja liikkua, varsinkin, kun sillä on siihen mahdollisuus ja tilaa. Joku voisi ajatella, että aivan hullu hevonen tuommoinen. Mutta ei Mosse hullu ole, se ei käyttäydy ihmisen kanssa tuolla lailla. Se vain nauttii tekemästään hommasta. Ja sitten kun menin hakemaan Mossea,  käyttäytyi se omana luttanana itsenään vailla mitään tietoa äskeisistä laukkaspurteista. :D Mutta ompa kiva juttu, että Mosse on noin halukas liikkumaan! Silloinhan se meinaa sitä, että Mosse on terve ja sillä on kaikki hyvin.

Harjasin Mossen läpikotaisin kunnolla. Eihän siinä mitään likaisuuksia ollutkaan, koska loimihan sillä on päällä ja aamullakin harjaan Mossen aina niin hyvin ennen karsinasta ulos vientiä. Sitten puhdistin kaviot ja laitoin villaloimen sille päälle, koska oli ulkona kuitenkin sen verran kylmä, vaikkakin pieni vinkka sekä lumisadetta. Loimen päälle laitoin juoksutusvyön, jotta niihin sain laitettua myöhemmin kuminauhat liinassa juoksuttamista varten. Suitsien ja kuolainten laitossa ei kauaa enää mennytkään, ja sen jälkeen laitoin itsellenikin kypärän päähän sekä hanskat käteen ja otin matkaani juoksutusraipan. Nykyään on jo päivät pidentyneet huomattavasti. Enään ei ole tarvinnut edes kentän valoja pitää pitkään aikaan, kun nyt ehtii päivän valossakin tekemään hommat samaan entiseen malliin.


Juoksuttaessa Mosse toimi  tosi hyvin. Ensin tietty kävelimme reipasta käyntiä, jonka jälkeen otettiin ravia. Ravin jälkeen vaihdoin suuntaa ja annoin  Mossen kävellä siihenkin suuntaan ensin vähän, jonka jälkeen otettiin taas ravia. Sen jälkeen vaihdettiin suunta ja alettiin laukata. Mossehan oikein tykkäsi laukata! Sen mielestä laukannostot liinatessa on kivoja. Teen paljon sellaista liinassakin, että pyydän Mossea tekemään useamman noston, enkä vain yhtä nostoa ja sitten laukataan niin kauan kuin huvittaa. Mosse on ihana, koska se kuuntelee ja osaa siirtää pyydettyyn askellajiin. Ilmeisesti Mossella on suomen kieli hallussa,ei tarvitse saksaa alkaa opettelemaan, heheh! Oikeastaanhan hevoset lähinnä ymmärtävät  äänen painoa ja sävelkulkua. Joka tapauksessa Mosse toimi kivasti.

Kun pyysin Mossea laskemaan laukasta raviin, jäi Mosse ravissa odottamaan ihan selvästi uutta käskyä nostamaan laukkaa. Siitä näki, miten se keskittyi aivan täysillä juoksuttajan elekieleen ja tekemisiin, eli minuun. Sitten ajattelin kokeilla seuraavaa juttua, minkä olen aikaisemminkin kokeillut ja Mosse on tehnyt sen  ihan onnistuneesti. Nimittäin pyytää suoraan käynnistä laukkaan. Nytkin vain pyysin Mossen käyntiin ja käyntiinhän se siirtyi. Muutamia askeleita käyntiä ja sitten annoin käskyn laukata. Mosse oikein innoissaan nosti laukan kunnolla ylämäkeen ja saattoipa se äännähdelläkin jotain. Laukkojen jälkeen otettiin ravia ja aivan lopuksi talutin loppukäyntejä pitkin poikin kenttää. Oli kyllä kiva juoksutuskerta, Mosse on vain niin kiva heppa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetähän terveisesi alla olevaan kommenttiosioon!