keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

029: Laukanvaihtoja

Tänään ratsastin Mossen. Tämän päivän ja kouluratsastustunnin tavoitteena oli laukanvaihdot, joihin tällä tunnilla pääsääntöisesti panostaisin oikein kunnolla.

Alkutunnista tietysti alkukäyntien jälkeen aloin ravaamaan kevyessä ravissa, heti reippaasti pitkillä sivuille ja lävistäjillä ravia lisäten välillä ympyröitä tehden päätyihin reilusti asettaen ja taivuttaen. Mosse on aluksi nihkeä, mutta sitten kun poika siitä herää nii löytyy liikettä reilusti eteen päin herkin avuin. :) Lisäyksien jälkeen tein harjoitusravissa vähän kokoavaa liikettä, mentiin hitaammassa temmossa, josta pysähdykset joka sivun keskellä ja taas pysähdyksestä raviin. Muutamia peruutuksiakin tuli tehtyä.

Ravailujen jälkeen toki annoin vähän aikaa Mossen hengähtää, kunnes aloitimme laukkatyöskentelyn. Ihan aluksi keskityin vain siisteihin laukannostoihin, ei mitään väliaskeleita eikä ihmeellisiä kiihdytyspätkiä. Jos Mosse ei tänäänkään heti nostanut "siististi ja nätisti" laukkaa, käskin ravata todella lisättyä ravia eteen päin, ja sitten uudestaan annoin laukka-avut, jonka jälkeen Mosse teki todella nätit laukannostot. Tämä niksi on kyllä todella hyvä. Myös pienimuotoinen asetus ulospäin ennen laukannostoa sisäpohkeella helpottaa huomattavasti hevosen tehtävää.

Kyra - Ratsastuksen taito - kirjasta olen lukemalla oppinut hirvästi hienosäätöä ja kaikenmoisia niksejä. Laukannostoihinkin olen saanut hirveästi apua Kyra Kyrklundin kirjasta. Ja laukanvaihtoihin vasta olenkin, koska kaikki on minullakin opetteluvaiheessa, vaikka suurpiirteisesti nämä asiat hallitsen, aina on parantamisen varaa! Suosittelen kirjaa kaikille luettavaksi, vaikket olisikaan mikään kouluratsastaja, tästä kirjasta löytyy takuulla vinkkejä kaikille, ja mielestäni ne ovat hyvin selkeästi tässä kyseisessä kirjassa kerrottu, joten varmasti suurin osa porukasta ne lukemalla ymmärtää!

Tänään aloitin laukanvaihdot ihan vain lävistäjän keskellä. Ne sujuvat jo todella hyvin, pieni pidätys vain, asetuksen vaihto, laukka-avut toisin päin, ja naps. Laukka vaihtui! Joten, tämä kun sujuu jo hyvin, ajattelin vähän hankaluttaa tehtävää. Tein laukanvaihdot kolmikaartisella kiemurauralla. Ensin luulin, että Mosse joutuu panostamaan vaihtoihin nyt enemmän, koska kaarteen jälkeen ei mennyt kuin 3-4 metriä kun piti alkaa jo valmistelemaan vaihtoa. No, tämä ei osoittautunutkaan hankalaksi, Mosse suoritti tehtävän oikein hienosti eikä kertaakaan rikkonut raviin. Mossehan se kyllä osaa, nyt on vain kyse siitä, että osaanko minä, kun uusia asioita harjoittelen? Näköjään osaan, koska Mossekin toimi niin hienosti ja kevyesti. Erittäin tyytyväinen olen tämän päiväiseen ratsasteluun Mossen kanssa. :)

Tunnin jälkeen kävin taas kävelemässä pellolla ja muuten vain pihamaalla ristiin rastiin. Pihatietä pitkin, talon nurkilla, kahden polkupyörän välistä sattumoisin... Kaikkea sellaista chillailua tontin rajoilla ja nurkilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetähän terveisesi alla olevaan kommenttiosioon!