sunnuntai 2. joulukuuta 2012

115: Valmennusten toka päivä

Tänään pääsin joutuin lämmittelemään Mossen jo hyvissä ajoin. Lunta oli satanut edellisen yön aikana ja vielä aamullakin, että kentällä oli kyllä vähän turhan paljon lunta... Mutta onneksi se ei haitannut meidän menoamme! Omikseni Mossen kanssa lämmittelin pojan hyvin ravissa sekä käynnissä. Ravissa keskityin hevosen herkistämiseen ja eteen päin ajavien apujen käyttöön, varsinkin omaa lantion liikettä käyttäen. Lantiolla pystyin eilisten niksien perusteella hidastamaan ja reipastamaan hevosen vauhtia. Tämä toimi hyvin jo heti alkuun, ja jo silloin tiesin, että tänään Mosse olisi pirteämmällä/herkemmällä fiiliksellä kuin eilen. Ja ihan oikeassa olin, Mossehan oli tänään ihan eri poika, se niin reippaana jaksoi koko tunnin hienosti! Tänään me sitten teimmekin enemmän töitä, niin että ihan minäkin hengästyin ja minun tuli aivan kuuma.

Alkutunnista teimme kahdeksikolla ympyrän puoliskolla taivuttaen Mossea hyvin, tämän jälkeen suoristus ja sitten suoralle linjalle reippaampaa keskiravia. Tätä teimme alkulämmittelyiksi. Ja vaikkeivat lisäykset tulleetkaan heti aivan automaattisesti, alkoi Mosse siitä notkistumaan ja lämpenemään. Pikku hiljaa hevosen askeleet paranivat paljonkin! Ja valmentajan sanoin, Mosse ei näyttänyt ollenkaan olevan jumissa eilisestä, ja sehän on oikein hyvä! Muutenkin teimme aluksi melko paljon temmon vaihteluita, joilla haimme hevosta kuulolle. Esimerkiksi teimme sitä, että uralla, tai uran sisäpuolella, teimme siirtymiä ravissa. Lyhyvillä sivuilla piti koota hevosta, sen jälkeen pitkän sivun alussa selvä siirtyminen lisättyyn raviin. Ja lyhyellä sivulla taas sama homma ja niin edelleen. Tänään keskityimme melko paljon hevosen kokoamiseen ja kootusta ravista selvään tahdin ja temmon muutokseen.

Kootut ravit ja lisäykset onnistuivat lopulta oikein hienosti, Mosse teki niin hienoja siirtymisiä, kunhan itse muistin tehdä kaiken mahdollisen yhtä aikaa, kuten muistaa tehdä pidätteet hevosella, mutta samaan aikaan kokoava, vahva, nopea ja napakka pohje, että hevonen pysyy ravissa, vaikka siltä pyydetään koottua. Raipalla piti välillä muistutella kevyesti koskettaen takaosaa ja takajalkoja hyvin polkemaan alle, eihän nämä tämmöiset hommat muuten onnistuisikaan. Saan olla kyllä tyytyväinen itseeni, sillä Mosse toimi niin hienosti! Mossen kanssa pääsen niin oppimaan kaikkea. Valmentajakin sanoi, että Mosse on kuin lottovoitto, sillä se on juuri oikeanlainen hevonen minulle tähän oppimisvaiheeseen.

Laukkatyöskentelyä teimme myös paljon enemmän tänään kuin eilen, kentän pohjakaan ei ollut enää liukas. Keskityimme aluksi taas laukannostoihin, joissa Mosse-höppänällä piti vielä aluksi vähän testata. Nopeasti reagoiden vain piti tehdä tarvittavat asiat, jonka jälkeen uusi yritys laukannostolle. Alkujallittelujen jälkeen Mosse alkoi nostamaan hienosti laukkoja ja tekemään siirtymisiä. Teimme lopulta pitkällä sivulla kaksi laukannostoa, lyhyellä yhden ja taas toisella pitkällä sivulla kaksi ja toisella lyhyellä sivulla yhden noston. Maiju sanoi, että tämä on hirmu hyvää jumppaa hevoselle. Siirtymisethän ovat, varsinkin laukannostot, kun niitä tekee enemmän kuin yhden lyhyen ajan sisällä.

Laukannostojen jälkeen keskityimme vaihtoihin lävistäjällä. Aluksi teimme muutamat vaihdot muutaman raviaskeleen kautta, mutta välillä Mosse ennakoi ja teki puhtaan vaihdon suoraan laukassa. Ikinä ei silti saa moittia hevosta puhtaasta vaihdosta, mutta nyt kun haimme vaihtoa ravin kautta, tuli minun olla tarkkana! Lopulta pääsimme tekemään vaihtoja ihan suoraan laukassa. Mossen vauhdin kanssa piti olla tarkkana, ja siksi sain käskeä Mossea reippaammin laukassakin etenemään. Vaihdot onnistuivat mielestäni hyvin, mutta ainahan jos oikein ajatellaan, aina on paljon parannuksen varaa ja hienosäätöilyä! Lopputunnista Mosse kulki oikein reippaasti, niin laukassa kuin ravissakin. Varsinkin kun otimme lisää vauhtia laukaten suoralla uralla, piti lisätä Mossen laukkaa. Mosse liikkui kaiken kaikkiaan hienosti eteen päin tänään, vaikkei se kuitenkaan laukassa antanut parhaita lisäyksiään. Mutta muuta en voi sanoa, kuin että olen hyvin tyytyväinen tämän kertaisiin valmennuksiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetähän terveisesi alla olevaan kommenttiosioon!