lauantai 15. joulukuuta 2012

122: Pihaton uudet räsymatot

Tänään laitoimme Mossen pihattoon pari kappaletta räsymattoja oven eteen. Ennen pihatossa oli lamellipaneelit, mutta kun Mosse pelkäsi kulkea niistä ja vaikka aluksi totutimme Mossea niihin lamelli kerrallaan, ei se silti uskaltanut niistä omin päin kulkea. Taluttaen kyllä tuli, mutta aina sen jälkeen Mossella oli  kauhea kiire päästä ulos. Siksi otimme nämä lamellit kokonaan pois, että Mosse uskaltaa käyttää pihattoaan ja näin päästä tuulelta ja sateelta suojaan. Mutta kun oven edessä ei ole mitään, sanoohan se järkikin, ettei lämpö kovin hyvin pysy tallella. Toki pihatossa ei tuule, ja jo se pelkästään tuntuu lämpimämmältä. Mutta hevonen on iso lämpöpatteri, joka lämmittää tehokkaasti pienen tilan omalla ruumiinlämmöllään suuren massansa vuoksi. Siksi päätimmekin nyt laittaa mattoja oven eteen, koska se jos mikä estää lämmön karkaamista.

Näin alkuun laitoimme vain kaksi mattoa siten, että keskelle jäi kapea aukko hevosta varten, että joskos se vähän paremmin uskaltaisi kulkea pihattoon ja sieltä pois. No, kyllä Mosse ihan uteliaana tuli mattoja nuuhkimaan kun sen talutin sillalle. Siinä se tutki mattoja, töni niitä päällä ja hamusi turvalla ja nuuhkutteli nenällä. Mutta sain aika kauan suostuteltua Mossea tulemaan pihattoon ja lopulta jouduin siirtämään toisella kädelläni toista mattoa sivummalle, että kulkuaukko leveni. Silloin Mosse uskalsi tulla, tosin kauhealla kiireellä, pihattoon. Kehuin Mossea paljon jonka jälkeen otin Mossen irti riimunnarusta. Mosse oli koko ajan ihan täysin rauhassa pihatossa ja söi muutamia heinän jämiä siellä.

Mutta sitten kun Mosse halusi mennä takaisin ulos, koska olihan jo iltatalli puuhattu ja Mosse oli portilla odottamassa karsinaan vientiä, reppanaa alkoi jännittämään kun matot olivat edessä. Ei se Mosse uskaltanut mennä niistä läpi, se vain töni niitä päällänsä jälleen kerran ja maisteli maton hapsuja. Sitten näin ihan selvästi, miten Mossella alkoi jännittämään ja turhauttamaan samaan aikaan, se alkoi kuopimaan etujalkaa. Ei minun muu auttanut kuin siirtää maton toista puoliskoa sivummalle. Silloin Mosse ampaisi voimalla eteen päin ulos pihatosta ja voin jopa kuvitella, miten Mosse laittoi silmänsä kiinni ja kulki sokkona läpi. :D Mosse ei ilmeisestikään pidä "ahtaista" kulkuväylistä. Mosse ei ole tottunut kulkemaan sellaisista, mutta kyllä olen ihan varma, että tässä ajan kanssa ja treenailulla Mosse oppii näihin mattoihin. :)

2 kommenttia:

  1. En oikein hahmottanut matto viritelmiä, tai en ole varma menikö mielikuvani täysin oikeaan :D Voisitko laittaa kuvan pihatosta ja matto viritelmästä? :)

    VastaaPoista

Lähetähän terveisesi alla olevaan kommenttiosioon!