torstai 21. kesäkuuta 2012

019: Mestari Mosse opettaa muitakin kuin minua!

Eilen ja tänään kaverini Sari kävi ratsastamassa Mossella, ja minä pidin tuntia hänelle. Voin suoraan sanoa, etten varmaan muiden silmistä katsottuna osaa opettaa lainkaan, ja toki minä sen tiedänkin, enhän ole kouluttautunut koko alalle. Mutten minäkään mikään täystollo ole, osaan kyllä katsoa jos pohje tai käsi on väärällä paikalla tai jos istuntan nojautuu liikaa eteen tai taakse. Perusasiat minäkin osaan katsoa ratsastajasta, kevennys jos on väärä, niin toki huomautan senkin.

Mutta ikinä en ole yrittänytkään mennä opettamaan ventovierasta ventovieraalla hevosella, koska siitä ei varmaan tulisi yhtään mitään. Olen aina vain omalla hevosellani antanut kaverieni ratsastaa ja siinä sitten ohjannut tuntia. Se johtuu siitä, koska oman hevoseni minä tunnen ja tiedän, kuinka sen täytyy liikkua ja kulkea. Näin oli Aatun kanssa, ja nyt Mossenkin. Vaikkei Mosse vielä kauaa ole minulla ollutkaan, enkä varmaan tunne koko hevosta vielä täysin, osaan minä suurpiirteisesti sanoa, minkälainen se heppa on, koska olenhan jo sillä kolmisen viikkoa ratsastellut. Kyllä tuossa ajassakin oppii hevosen kuin hevosen tuntemaan.

Eilenkin, ja tänään myös, kun Sari ratsasti Mossella, niin tottahan toki ensin teimme perusjuttuja ja haettiin tuntumaa hevoseen, koska Sarilla oli ensimmäinen kerta, kun hän Mossea ratsasti. Ja Sarilla oli muutenkin ollut vähän taukoa viimeksi siitä, kun hän on isolla hevosella ratsastanutkaan, pienillä polleilla vain.

Eilen Sari tahtoi kokeilla laukanvaihtoja, tai se oli oikeastaan minun ideani niitä kokeilla, että mites poika Sarin alla niitä tekee. Olihan Sarilla nyt jonkinmoinen käsitys vaihdoista, mutta ainakin hänellä oli todella pitkä tauko niistä. :D Joten, minäkin kun olen jo Mossella vaihtoja harjoitellut, niin toki osasin Saria neuvoa, mitä Mosse vaatii että se sen puhtaan vaihdon tekee.

Mosse on niin pitkälle koulutettu hevonen, ettei se tee mitään ilmaiseksi, ellei ratsastaja osaa pyytää siltä oikein ja oikeilla avuilla. Mosse tarvitsee hirveän selkeät avut laukannostoissakin, joka edellyttää sitä, että ulkopohje on tarpeeksi takana ja sisäpohje hieman edempänä. Vaihdoissa tämä vasta korostuukin. Itse laukanvaihto ei ole hankala, kunhan oppii pohkeitansa ja käsiänsä sekä mikä tärkeintä, istuntaansa käyttämään oikein. Ja Mosse on mitä mainioin kaveri siihen tarkoitukseen, sen kanssa ainakin oppii!

Ja nytkin eilen Sarin kanssa harjoittelimme vaihdot ensin muutaman käyntiaskeleen kautta ja sitten muutaman raviaskeleen kautta. Ja Mossehan teki kaiken juuri niin kuin pyydettiin, koska kun emme tehneet vaihtoja suoraan askeleesta, niin ratsastaja pääsi paremmin jyvälle hommaan eikä tullut kiirettä sählätä, että apua, mitä minun nyt piti tehdä. Lopulta otettiin enää yksi raviaskel ja siitä suoraan laukannosto lävistäjän keskellä.

Tänään Sari tahtoi taas kokeilla vaihtoja, koska eilen hän niin pääsi asiasta jyvälle ja fiilikset olivat niin huipussaan, koska hän oppi! Ratsastuksen riemua, uusien asioiden oppimista ja ahaa elämyksien kokemista. Eilen emme tehneet suoraan laukanvaihtoja, ja samoin teimme tänäänkin aluksi. Mutta sen jälkeen kysyin vaan Sarilta, että jokos tajusit tämän homman, tehdäänkö suora laukanvaihto? Ja arvata voi, että Sari osasi tehdäkin ne, ihan puhtaasti. :) Kun aikamme laukkoja lävistäjältä toiselle vaihdeltiin ja oltiin jo laukkaaminen lopettelemassa, Sari huutaa ja kysyy, että voisiko tehdä vielä pari vaihtoa! Niin innoissaan hän oli, kun viimeinkin oppi tämän tempun.

Eihän tästä enää pitkä matka ole vaihtoihin joka toisella askeleella... Siinä istunnan on puututtava peliin vielä enemmän! Jos otetaan esimerkiksi, että nyt laukataan oikeaa laukkaa hevosella ja halutaan tehdä laukka vasempaan kierrokseen. Oikeassa laukassa oikea lantio johtaa liikettä, ja vaihtoa tehdessä kannattaa ajatella vain niin, että vaihdat laukan suuntaa vasempaan istuinluillasi eikä siinä samalla kannata tehdä mitään muuta kuin puolipidäte, asetus ja samaan aikaan vaihdat istunnan suunnan. (Kuvittele, että hyppäät paikallasi satulassa ja vaihdat laukka-avut toisinpäin.) Kiitokset Mossen entiselle omistajalle, Tarulle, kun opetit tämän niksin minulle. Tämän avulla minäkin olen tajunnut koko homman paljon paremmin!

Kuviakin otettiin kameralla (tällä kertaa ei ollut omamme) ja USB-kaapelia ei sitten ole ja kone ei hyväksy tämän kameran muistikorttia, joten kuvia emme tällä kerralla saa ollenkaan. Ääärhrhrr. :( Hitsi kuinka harmittaa! Jos minä joskus niitä kuvia voisin kuitenkin tänne laittaa, kunhan saan sen USB:in käsiini...!

Joten vähän tylsännäköinen tekstipostaus nyt tuli...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähetähän terveisesi alla olevaan kommenttiosioon!